Csíráztatás

Chili paprikák csíráztatása 2019 (az én módszerem, nem tudományos, tapasztalati)

Nagyon fontos a kis chili paprika magok új életének legelső momentumát megfelelőképpen megalapozni. A magok fejlődése szempontjából nagyon fontos a víz, a megfelelő hőfok és a megfelelő talaj. Itt kell megjegyezne a megfeleő siker érdekében nem csak ezek a paraméterek fontosak, hanem a megfelelő megbízható forrásból származó vetőmag. Kismillió forrás van az interneten chili mag beszerzésre, de jó részük kutyaütő, csaló, hozzá nem értő. Keserrünk hazai beszerzési forrást, ahol kérdezhetünk, esetleg reklamálhatunk, ha nem azt kaptuk amit szerettünk volna. Ez évek óta az M-Gardentől rendelek, nem reklám, nincs semmi elkötelezettségem, vagy kapcsolatom velük, de egyszerűen bejött a minőség. No, vissza a témához.

Mielőtt csíráztató talajba teszem a csilimagokat előtte kb egy napon keresztül kis tálkában átáztatott papírtörlőre teszem a magokat. Ezzel picit megszívják magukat ami a csírázásuk elimdulására jótékony hatással van. Lehet egyből földbe rakni, de én úgy tapasztalta, hogy gyorsabban kidugják a kis levelecskéjüket a földből és jobb kikielési arányt mutatnak.

csili magok a földbenCsíráztatás előkészítés

A vízzel beáztatott magokat Kekilla tőzegben szoktam tovább nevelni.

kekilla

Ez a közeg laza, barna tőzeg, könnyen gyökeret tudnak ereszteni a kis cshili paprikák. Nagyon fomtos a megfeleő hőmérsékletet nyújtani a csírázás alatt. Én cserépkályha tetejére szoktam rakni a csíráztató edényeket, itt hosszú ideig 28-30 Celsius fokot tart a kályha a csíráztatók alatt. Fajtától és a vízben áztatás hosszától függően az átlagos kikelési idő 7-10 nap. Érdekes módon, ugyan úgy van kezelve minden mag, mégsem egyszerre bújnak elő. Amikor a kikelt palánta növendékek zöme eléri a 3-4 cm magasságot átkerülnek a kis növendékek a fény alá. Nálam a kályha tetején nincs plusz világítás, ott csak a csíráztatást szoktam intézni. Ha bevárnám az összes csili csirázást a legelőbb kikelt paprikák annyira megnyurgulnának, hogy elérnék a 10-12 cm magasságot, ami nem feltétlenül jó nekik, túl gyenge száruk és eljajolnak a saját súlyuktól. Szóval, mikor a chili csíráztatás első fázisa végetér, a palánták jó része megneő az általam elégséges 3-4 centiméteres méretre a csíráztató edények mennek a fény alá. A még ki nem kelt magok lassabban fognak fejlődni a kisebb hőmérséklet miatt, de a tapasztalatom szerint még a lemaradtakból is sok kis chili kicsírázik.

9 10 naposan chili palánták

Szépen fejlődnek.

Már kikeltek, fényt nekik!

Kicsit nyúrgák, de megoldjuk.

 

 

 

 

 

 

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük