Chili palánta – magtól az átültetésig

Chili palánta, a vetőmagtól az első átültetésig

A chili magok csíráztatását január utolsó hetében kezdtem el. Tavaly mielőtt elültettem volna, beáztattam a magokat egy éjszakára. Ez most részben elmaradt a vetőmagok 90 százalékát azonnal a csíráztató földbe, vagyis barnatőzgbe került. Egy kis részét csak kíváncsiságból és összehasonlításból a régi módszer szerint beáztattam, csak hogy lássam a különbséget. Ez a számomra legjobban bevállt nevelő közeg. Nem vagyok szakember, csak a tapasztalataimat követem. Az első évben kerti földbe próbáltam a csíráztatás, nem túl erős év volt. A palántás satnyák, gyengég voltak. Kis cserépben próbáltam nevelni őket. Alig volt termés.csíráztatás chili paprika

chili mag áztatása

Carolina reaper lesz ha minden jól megy

Kicsírázás

A chili magok kicsírázása a hatodik napon kezdődött, ekkor láttam meg az első kis chilit, ami kezd kibújni a földből. Ezután pár nappal az elvetett magok 80 százaléka kibújt. A többi látszólag bedöglött. Nem tudom az okát de három héttel később a “bedöglött magok” közül 5-6 db előbújt.

9-10 naposan chili palánták

9-10 mapos chili babák. Chili palánta.

 

Elültetés

Az első átültetéssel mindig bajban vagyok. Annyira törékenyek, érzékenyek a kis chilik, nagyon vigyázni kell velük, könnyen sérülnek. Én két decis műanyag pohárba szoktam első lépésben átültetni. A pohár aljára lyukat égetet, hogy a felesleges víz könnyen tudjon távozni. A pangó víz a gyökereknek nem tesz jót, elrohaszhatja a gyökérzetet, a palánata vagy elpusztul, vagy a növekedése nagyban lelassul. A gyökérzetnek szellőzésre van szüksége, ne állhat vízes közegben mindig. A túl nedves nyírkos talaj másik nagy veszélye a penészedés, gombásodás, mely szintén ellensége a palántáknak. A kis chili palánták eldőlését, elhalását eredményezheti.

ültető pohár

lyukat az ajára

Az átültetést a poharak kilyuggatásával kezdem. (Ha valamelyik véletlen kimarad, a palántán fejlődése megmutatja, hogy melyik pohár nem lett  kijyukasztva). Ezutá a poharakat prémium virágfölddel töltöttem fel. Most az Oázisba kapható prémium virágföldet tudtam beszerezni. Ebbe kókuszrost és kertészeti perlit is be van keverve. Jónak tűnt, megvettem. A kis chili palántát nagyon óvatosan eltávolítom (kis kanállal alányúlok) a tálcából. A pohárban lévő földbe egy tölcsér alakú mélyedést képzek. Annak megfelelően, hogy a kis növendék mennyire nyurgult meg. A megnyúltabbakat mélyebbre ültetem. Óvatosan megnyomkodom a földet és belocsolom a palántákat. Az átültetett egyedek mennek a LED világítás alá.

Átültetés

A képen látható chili palánta egy kicsit megnyúrgult, túl sokáig volt fényhiányos helyen. A csíráztatát kályha tetején végzem, ahol alulról egy 25-28 Celsius fokot tudok biztosítani a fejlődéshez. Itt extra világítás nincs. A magok csírázása nem egyszerre történik, ezért a hamarabb kikelt magok kicsit magasabbak, nyúrgábbak lesznek, mert bevárom a több mag kikelését és 2-3 cm magasra növését a fényre helyezés előtt.

chili paálta átültetés előtt

Kicsit nyurga, de nem lesz vele gond

Az eredeti csíráztató edényekben lévő növendékeket átültetés előtt kb 2 hétig 6400K led fény alatt tovább nevelem, míg meg nem erősödnek annyira, hogy átültethetővé váljanak.

chil paprika növendékek led fény alatt

Növendékek led fürdőzek

Növényvédelem

Sajnálatosan már a palánták harmadik, negyedik levele megjelenése után egy kisebb levéltetű csatát kellett megvívjak. Ilyen korai stádiumban még nem találkoztam levél tetvesedéssel. Karatéval próbálkoztam, úgy tűnik elsőre bejött. A Karate egy kontakt szer (nem szívódik fel a növényben), mely elpusztítja (jó esetben) a levéltetveket.

karate levéltetű ellen

egy jól irányzott rugás a tetveknek

 

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük