Bemutatkozás

Bemutatkozom

Chili Zsolti vagyok. Debrecenben garázdálokodom, hobbiból termesztek chili paprikát. Családom és baráti társaságomat látom el a legcsípősebb paprikafajtákkal kizárólag saját kedvteléstől. Imádom a chilik sokszínűségét, extrém formáit, szépségét. Odáig vagyok a fejlődésük végig követéséért, a mag földbe helyezésétől a szezon végi szütretig. Rengeteg munkával jár számomra, de nem bánom, az eredményért megéri. A gyönyörű sok féle színű, alakú, rücskös kis paprikák a legszebb látvány nyújtják számomra. Óriási boldogsággal tölt el, mikor a földbe eltett magocska néhány nap után kidugja a kis csíráját a fölből, elkezd erősödni, szép palántává cseperedik, kikerül a fóliasátorba, ahol elkezd virágozni, megjelennek a termések, elkezd növekedni érni. Ez maga a csoda.

Miért csinálom

A célom ezzel a bloggal, hogy bemutassam az általam termesztett chili fajtákat, a termesztés menetét, nehézségeit, szépségét.

Nem vagyok profi. Nem vagyok agrárszakember, nincs előképzettségem. A tudásomat olvasással, utánajárással szereztem. A leírtak a saját tapasztalataim alapján íródnak. Ha te nem így csinálod, vagy ahogy én csinálomaz neked nem tetszik, ne akadj fenn rajta, nekem ez a módszerem. Lehet, hogy sokkal többet is ki lehet hozni egy bokorból, lehet nagyobb méretű bogyókat is termeszteni, lehet a terméshozam sokkal nagyobb, nekem eddig ez jött össze, ha javaslatod van írd meg. Minden konstruktív ötletett szívesen fogadok.

Az első chilit termesztés próbálkozásom

2017-ben fogtam bele. Nulla tapasztalattal. Szerettem volna saját részre igazi csípős chilit termeszteni. Igazából fogalmam sem volt mi az a chili paprika, csak hallottam, hogy hihetetlen mértékben csíp. Szerettem volna kipróbálni. Rákerestem a netem, láttam néhány fotót különböző fajtákról, különleges formákról, szép színes apró paprikákról. A képeket nézegetve egyből beleszerettem ezekbe a változatos mini paprika csodákba. Ekkor határoztam el, hogy a saját kiskertemben temeszteni fogok annyi különféle chilit, amennyit csak lehet. A területem a termesztésre erőssen behatárolt. Lgejobb esetben 100 nm területem van a palálták elhelyezésre. Meglepő lehet, de több elég sok tövet el tudok helyezni ezen a kis területen.

 A kezdetek kezdete

Az első évben a chili magok beszerzése okozta a legnagyobb kihívást. Nem ismertem a piacot, fogalmam sem volt róla, hogy Magyarországon egyáltalán valaki foglalkozi-e ilyen paprikák termelésével, van-e olyan cég, gazdaság aki megbízható magokkal ellátja a termelőket. Kezdtem keresni az interneten, kutattam a chili magok után. Rengeteg találatot böngésztem ár. Az Ebay az Aliexress tele van különféle csábító ajánlatokkal. Minden féle különleges chili, mindenütt a legütősebb, legerősebb, világbajnok chiliket ígérik szinte fillérekért. Rendeltem, már nem is emlékszem honnan, talán Aliról Carilna Reapert, mert természetesen a legerősebbet akartam. Találtam magyar kereskedőt is aki cshili mag forgalmazásával foglalkozik, tőle is rendeltem 30-40 magot, különböző fajtákból. Volt abban Cayanne, Moruga Scorpio, Ghost pepper.

Teljes hozzá nem értés

Teljes mértékben dilettánsan kezdtem neki a termesztésnek. A magokat 2 dl-es pohárba tettem, vártam a fejlődésüket. Az első évben március végén vetettem el a magokat. A megvásárolt magok egy része kibújt a földből, jó részük bedöglött. Az első évemben a kikelési arány kb 30-40 % volt. Ekkor még multi áruházban kapható palántaföldbe vetettem a chili magokat. A siker visszafogott volt. Bár ekkor még nem ezt gondoltam, azt hittem, hogy elvetem a magot, tök mindegy milyen földbe, majd kinő valami és terem valamit. Ez így is lett kinőtt valami és termett is. Meglepő módon az első palántáim kikelés után hihetetlen gyorsasággal kezdtek nőni, ami kicsit gyanús is volt, mert úgy tudtam a paprika palánták nem fejlődnek ilyen ütemben. Nem bántam, gondoltam szerencsém van, vagy jól bánok velük (napos nyugati ablakban voltak, locsoltam is őket nem szenvedtek hiányt) és meghálálják a törődést. Egy hónap múlva már kb 20 cm magasak voltak és elkezdtek virágot hozni, kezdtem gyanakodni. Nem igen normális ez, kezdtem bújne a netet, hogyan néz ki a chili paprika palánta, milyen a virága, milyen a felépítése. Találtam is képeket és hasonlóságot is találtam a nálam megnőtt palánták és a netem fellelt képek között, ezért tovább gondoztam a csapatot.

Gyors fejlődés, növekedés

Egyre gyorsabban kezdtek fejlődni a paprikáim, nőttek, erősödtek. De élt bennem a gyanú, hogy ez még sem biztosan az a chili paprika amit én növeszteni akarok, ezért tovább keztem kutatni a növények után, amik hasonlíthatnak az egyre növekvő, igen erős és egészségeses egyedemre. Megtaláltam végül. Egyezés volt kép alapján, 100 százalék. Gyomot dédlgettem, karóztam, locsoltam, szertgettem. Szégellem, de nem az én hibám volt. A multi áruházban beszerzett silány minőségű virág föld volt fertőzött. Tele volt mindenféle gyomnövény maggal. De hihetetlen, hogy mennyire hasonlított a kikelt gyom a chili paprika palántára. Legalább is első ránézésre.

Képek a “palántákról”

gyomnövény

Amint rájöttem, hogy kígyót melengettem a keblemen nagyon szomorú lettem. A képen látható palánták kb 6 hetesek voltak. Szépen fejlődtek, gyomhoz méltó módon. A földbe elvetett chili paprika magok viszont nem keltek ki. Nem tudom, hogy a gyomnövény nyomta el a fejlődésüket, vagy egyszerűen döglött magokat vásároltam.

Gyenge kikelési arány

Voltak magok, amik kikeltek és palántává fejlődtek. De a magok nagyobb része nem fejlődött, nem kelt ki, nem csinált semmit. A megvásárolt vetőmagjaim 30-40%-a ka kibújt a földből. Kezdtem után járni a dolognak, mi lehet a baj. Ekkor találta rá a facebookon a  Kapszaicin függők csoportjára, ahova felvettek tagnak. Itt már akkor is sok hasznos információt találta a chili paprika nevelésről. Figyeltem a régi motorosok beszélgetéét, tapasztalat cseréjét és rendívül irígykedtem rájuk, hogy őnekik már volt chilijük. Megtudtam, hogy nem mindegy milyen földbe keltetek. Milyenben nevelek és termeszetel chilit. Nem mindegy honnan szerzem be a magot. Hogy vannak megbízható magforrások, ahonnan olyan magot kapok, amilyen chili paprikát szeretnék növeszteni belőle. Köszönöm nekik a sok jó tanácsot, sokat segítettek.

Az első év tapasztalata röviden

Összefoglalva az első évben leginkább a szerencsétlenkedés volt a legjellemzőbb. Mini cserepekbe ültettem életképes palántákat, természetesen nem fejlődtek ki rendesen, vegetáltak leginkább. Megbízhatatlan helyekről szereztem be chili magot. Rossz minőségű termőföldet használtam. A palánták tápozásáról egyáltalán nem gondoskodtam.  Nem megfelelő helyen tartottam a chili palántákat. (totál naposütötte helyen, vagy fa alatt teljes árnyékban).

A terméshozam minimális volt. Bokronként 4-5-10 db a szezonba. Ettől függetlenül nagyon boldog voltam, mert valami mégis csak sikerült. Termett chili. Csípett, szép volt, színes, rücskös és gyönyörű. Emlékszem egészen későn, nyár végén fedeztem fel egy kis chili bokron, ami szép bokros levélzetet növesztett egész nyáron, 3 darab kis chili paprikát. Három darab kis kaszást, három darab kis Carolina Reapert. Akkora élmény volt ez számomra, akkora boldogsággal töltött el, hogy az meg sem tudom fogalmazni. Büszke voltam, hogy mekkora kertész vagyok.

carolina reaper chili

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük