Carolina Reaper chili paprika

Carolina Reaper chili paprika

A világ legerősebbjének kikiáltott chili paprikaféle.

A legkényesebb termesztésben, legalább is nálam. Évről évre veszek egy-egy tasak Carolina Reaper magot az M-Gardentől, nem csalódtam még benne, hiszen jó minőségű, jü kelési arányú chil (és más) vetőmagokat találhatunk náluk.

Termesztési tapasztalataim

A csíráztatást a többi chili-paprikával együtt kezdem minden évben január végén, lehet itt hibázok mindig. A következő szezonban a lehető leghamarabb el fogom kezdeni a Carolina Reaper nevelését. Az a tapasztalatom, hogy a többi fajtársához képest ez a paprika lassabban fejlődik, hosszabb tenyészidejű. Míg a több paprika chili féleség pl: Habanero változatok, Peter’s pepper,, Jalapeno már június végén július elején megmutatják magukat, egy két érette termést már hoznak, úgy a Carolina nálan augusztus legvégén kezd kifejlett terméssé növekedni. Érett paprikát általában szeptember vége felé sikerül szedni róla.

carolina reaper csili

Ebben az évben kivételesen nagyon hamar beérett két darab bogyó, melyekről a képek készültek.

Terméshozama

A többi fajtával összehasonlítva nálam kevesebb bogyót érlel. Egy fácskán jelenleg 15-18 érés előtti, még zöld termés van. Virágzásban van folyamatosan, a mostani állapot szerint 20 – 30 virág van a bokron, ezekből már nem igen lesz értékelhető termés.

Mennyire csíp a Carolin Reaper

Nem is tudom kifejezni azt az érzést amikor először vágtam egy darabot, hogy próbát tegyek a csípőssége testlelésére. A fiammal kóstoltuk meg. Kettévágtam, azt megnegyedeltem és a negyedet osztottam ketté. Kb egy kisujj köröm fele maradt fejenként. annak rendje módja szerin bekaptuk és ráharaptunk. Én szeretem a csípőset, bírom is (gondoltam). De ez nem csípős, ez egy atombomba a szájban, olyan hihetetlen, szinte elviselhetetlen erővel robbant be a capsaicin hogy csillagokat láttam, mart, csípett, letépte az arcom, szétfolyt a fejem. Kegyetlen, tényleg az. Nehéz bármivel is csillapítani, tej, tejföl, paradicsom, nekem ezek kis mértékben segítenek. a legjobb módszer a türelem 🙂 idővel elmúlik. Ennél a kis darabnál, amit megettünk majd egy fél óra volt, míg normál állapotba kerültünk ismét.

Csak saját felelőségre

Tényleg. Nem ajánlom, hogy a nulláról ilyen veszedelemmel kezdjünk. Kövessük a fokozatosságot. Gyerekek kerüljék, felnőttek ésszel fogyasszák, mert veszélyes, brutális, tudja a dolgát és teszi is. Állítom, hogy egy gulyáságyúnyi babgulyást (honvédségi mobil konyha, kb 300 liter) 1 darab carolina reaper olyan mértékben csípőssé tesz, hogy azt nem mindenki enné meg. Ez egy biológiai fegyver.

Íze

A chili kettévágásakor a tipikus gyümölcsös erős illatot hozza. Az íze nehezen értelmezhető, mivel olyan erős, hogy az íze nem domináns.

Mire használható

Természetesen ételek ízesítésére is használható rendkívül kis mennyiségben. Szószok készítéséhez is kiváló, mert kis mennyiséggel nagy eredményt tudunk elérni.

Rendészeti célokra is használható. Amerikában bizonyos termelők a rendészeti paprika spray-ek készítéséhez termelik. Elég erős anyagot tudnak készíteni belőle, hatékony tömegoszlató szer.

Erőssége

A Scovill skála szerinti erőssége: 2,000,000 és 2,200,000 SHU között van. Termesztéstől, éghajlattól függően ez kis mértékben eltérhet.

Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük