Cayenne chili paprika

Cayenne chili paprika fajta

Cayenne borsként ismert, népszerű fűszer paprikaféle. Jól szárítható, őrölhető pehelynek, vagy egészen pornak. Nagyon hasonlít a magyar hegyes fűszerpaprikához. Jellegében, kinézetében, terméshozamában, szinte mindenben. Bőtermő fajta. Viszonylag igénytelen. Az én kertemben ez a fajta az amellyel a legkevesebb gond van. Nem szokott tetvesedni. Hozza a virágokat, szépen köt, nevel, érlel.

A vetése nem kell, hogy olyan korai időben kezdődjön mint az évelő típusok esetén( pl: Capsicum chinense). A Cayenne nem évelő (Capsicum annuum) fajta. Március közepe felé elég csíráztatni és palántává nevelni. A kiültetés szabad földben a tavaszi fagyok elmúltával történhet május közepe táján. Fóliasátorban és melegházba természetesen jóval hamarabb is kikerülhet.

Terméshozama

Nálam a kiskertemben 10 tő fejlődik jelenleg. Már a finisben vagyunk, szépen érnek a Cayenne chilik. Egy kis bokron kb 20-40 paprika található. Dekoratív paprika a kert dísze.

Mennyire erős a Cayenne chili paprika

a Scoville skála szerint 30,000 – 50,000 közé tehető az SHU értéke. Erősségében viszont felülmúlja a magyar fűszerpaprikákat. Paprika evő bajnokságokon a belépőszint, szinte mindenki megbirkózik vele.

Mire használható

Ételek fűszerezéséhez akár nyers állapotban is. Bátran bele lehet főzni egy két darab Cayenne chilit egy húslevesbe, vagy pörköltbe, ha kedvelik a csípős ételeket. Szárítva Cayenne borsként hosszú ideig eltartható, szárított, őrölt fűszer.A világ számos részén ismert, népszerű és széles körben használatos. Szószféleségeket is készítenek Cayenne chili paprikából, bár személy szerint nem ezt a fajtát tartom a legalkalmasabbnak erre célra.

Cayenne chili paprika

 

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük