Habanero

A Habanero chili paprika (Capsicum chinense)

Talán a világ legismertebb chilije. Fontos alapanyag számos ételnek, szósznak, chili készítmények. Nagyon sok fajtája van. Színben nálam piros, sárga, barackvirág színű és csokibarna szokott teremin. Az erősségüket tekintve számomra a legfogyaszthatóbbak. Az én ízlésémnek az a határ, amit még tolerálni tudok, nem tépi le az arcom, de azért csíp rendesen. A scoville skálán a habanero paprikák normál fajtái 100ezer és 350ezer egység között vannak besorolva. Bizonyos alfajaik példáula a chocolate (barna habanero) 400 -550 ezres értéket kapott. Az érett kifejlett bogyó méret 3-8 cm között van átlagosan. Az én habanero bokraim átlagosan 50 – 80 termést is tudtak a tavalyi évben, de volt amin 10-15 darab volt egész évben, érdekes, hiszen mindkét fajtával ugyan úgy bántam, ugyanazon a helyen voltak.

Habanero fajták

Habanero red (piros) a kifejlett bokor nálam (12 literes vödörben) 60-70 cm magasságig nőtt. Rengeteg virágot hozott, amiből 80% legalább megkötött, ő termést hozott. Szemetgyönyörködtető chilibokor volt az életciklusa csúcsán.

habanero red chili

Habanero Maya red (piros) a kedvenc fajtám. Nagyon erős. A termés 4-5 cm karcsú csúcsos. Bőtermő, erőteljes növekedésű. Hálás fajta. Szárítani szoktam, nagyon jó kis chili őrlemény, pehely készíthatő belőle. Ételekhez adva, lecsóba főzve is isteni. Nyersen egy kis száraz kolbász mellé is felejthetetlen élményt nyújt. Enyhén gyümölcsös illatú aromája van.

habanero mya red chili

Habanero Chocolate (barna)

 

 

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük