Jalapeno chili fajták

Jalapeno chili fajtákjalapeno chili paprika

Széles körben elterjedt és nagyon kedvelt chili fajta. Mexikóból származik, ahol ma is nagy területen termesztik. Capsicum annuum paprika fajták közé tartozik, nem évelő. Formájáról könnyen felismerhető, nehezen összetéveszthető fajta. Hengeres középhosszú, tömpe hegye teszi egyedivé. Éretten piros, zöld, sárga változatai vannak. Az érett Jalapeno chili könnyen felismerhető a héján megjelenő apró repedésekről. Húsa vastag, lédús. Csípőssége viszonylag nagy spektrumon értelmezhető. Léteznek teljesen édes Jalaeno fajták, közepesen és egész jó csípősek, ezek fajtától függenek.

Jalapeno fajták

  •  Gourmet chili paprika
  •  Craig’s Grande chili
  •  Early chili paprika
  •  Jaloro chili paprika
  •  Large Mamut chili
  •  Macanudo
  •  Orange chili
  •  Purple

jalapeno orangejalapeno purple lilajalapeno orange sárgajalapeno óriás giant

A különböző fajták színükben, méretükben és erősségükben különböznek egymástól.

Alapvetően két típusba sorolhatók a Jalapeno fajták

  • Early (csípős fajták)
  • TAM (enyhe fajták)

A Jalapeno paprikák erősségüket tekintve a Scoville skálán 2500 – 8000 SHU között találhatók.

Nevelése

(nem professzionális, saját tapasztalaton alapuló leírás, működőképes, de fejleszthető)

Termesztésük történhet szabad földben, konténerben, fólia sátorban, melegházban. Tetszetős bokrot növeszt, tápanyagigényes, szereti a vizet. A kifejlett paprikabokor 60-70 cm magasra nőtt meg (a saját kertemben), tövenként 10-30 termést hozott. Változatos színű, piros és zöld termések is előfordulnak egy tövön, igen dekoratív az érés időszakában. Akár dísznövényként is lehet tartani egy- két bokrot erkélyen, virágládában.

A magok csíráztatását március elején szoktam elkezdeni. Nem kell vele sietni mint a klasszikus trópusi chili fajtákkal. Növekedése gyorsabb, egynyári, nem évelő növény. A csírázás után a kis palántácskákat táptalajba teszem, ez általában Kekkila tőzeg. Laza szerkezetű, jól szellőző nevelő közeg. Néhány esetben próbálkoztam Jiffy tőzegkorongba ültetéssel, mely nagyon jól működik, de költség szempontjából magasabb színvonalt mutat. Kb 2 hét múlva a kis magoncokból apró palánta fejlődik, melyeket 2-3 dl-es műanyag pohárba ültetem át, melynek az alját (nagyon fontos) kilyukasztom, hogy a felesleges víz le tudjon folyni. A palánták nem szeretnek vízben állni, a gyökérzet fejlődéséhez a gyökereknek szellőzésre van szükségük. A pangó víz a gyökereket elrothaszthatja, a fejlődésük megáll, vagy lassú lesz, de esély van a palánta teljes pusztulására is. Amint a palántákon 4-6 egészséges levél fejlődött (ilyenkor 10 -15 cm magasak) én eggyel nagyobb edénybe szoktam átültetni, itt már virágföldbe, vagy tőzeg + virágföld keverékbe rakom. Ebben a közegben nevelem a palántákat a kiültetésig, jó megvilágítás alatt, beltérbe. A jó világítás, a szükséges mennyiségű (napi 10 óra) és minőségű (6400K) fény az egyik legfontosabb faktor a palánta növekedésében.

Kiültetés

A kiültetés fűtött melegházba áprilisban történik. Szabad földbe május végén szoktam kiültetni a Jalapeno chili palántákat. A megfelelő tápellátás öntözés mellett kb másfél hónap múlva megmutatja az első terméseket.

Termesztése nem túl macerás, kis odafigyelést igényel, mint minden paprika faj.

 

 

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük