Chili paprika erősség scoville skála

Scoville skála chili erősség táblázat

A chili paprikákat erősségük (capsaicin tartalmuk) szerint rangsorolják. A Scoville skála  SHU besorolásként is megtalálható. A csípősség mérés lényege, hogy paprikából készített cukoroldatot addig hígítját, míg az oldat csípőssége egyáltalában nem érzékelhető. Így gyarorlatilag a hígítás mértékét kapták meg, azaz kiderült, hogy azadott oldatot hányszorosára kellett felhígítani a teljes csípősség mentességig. Ez az érték lett a Scoville Unit, azaz SHU érték, vagy egység.A mérésről és az eljárásról a wikipedia cikkében lehet bővennen olvasni.

Vizuálisan a következő táblázat összefoglalja a legismertebb chili paprika fajtákat erősségük, csípősségük szerint.

Chili fajták a Scovill skálán

A táblázat legalján a nálunk kalifornia paprikaként (bell pepper)  ismert édes, húsos paprika találgató. A kaliforniai paprika kapszaicin tartalma nulla. A világ legerősebb chili paprikája jelenleg a Carolina Reaper ez a fajta 2,200,000 SHU értékkel rendelkezik. Ez valóban egy hihetetlen érték. Aki kóstolt már ilyen paprikát tudja miről beszélek. A táblázatban megtalálhatók a Magyarországon termesztett legnépszrűbb típusú chil paprikák. Habanero, Jalapeno, Bhut Jolokia, stb.

A legfrissebb trónkövetelő manapság a Sárkány lehellete (Dragon’s breath).Elvileg az SHU értéke 2,450,000 felett van. Ezzle átveheti a vezetést a carolina reapertől. De a mai napig nem került fel a Scovill skálára. A hírek szerint létezik még egy paprika fajta, mely kétszer erősebb a Carolina Reapertől, de konnkrét információ nincs róla, lehet csak szóbeszéd. Ez a chil fajta, ha létezik egyáltalán a misztikus elnevezésű Pepper X. Ha valaha találkozunk is vele nem a gasztronómiai értékével, hanem az extrém magas kapszaicin tartalmával kerül be a köztudatba. Vélemyényem szerint rendvédelimi, hadi felhasználásra lehet leginkább hasznosítani (paprika spray).

legerősebb chili csili

A lista természetesen nem teljes, a legjelentősebb és legismertebb fajták találhatók meg a képen. Találni más forrásoka, ahol egyéb chili fajták is bekerültek a felsorolásba.

scovill slála chili paprika erősség

A jelenlegi top 10 legerősebb chili fajtáról ezen a weblapon kapunk bővebb tájékoztatást. Személy szerint a kiskertemben már évek óta megtalálható 4 fajta is. Carolina reaper, Ghost pepper (Bhut Jolokia), 7pod, Trinidad moruga scorpio.

 

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük